Przepisy zdają się wyrażać w tej kwestii jasno. § 13. rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów BHP informuje, że pracodawca jest zobowiązany zapewnić pracownikom „dostateczną ilość wody zdatnej do picia”. Jednak określenie „zdatna do picia” budzi wiele wątpliwości – szczególnie wśród przedsiębiorców. Czy zatem przepisy określają, jaka konkretnie ma być woda dla pracowników? Kiedy powinna być dostępna i jak dostarczana? Sprawdzamy!
Prawo pracy, a woda dla pracowników - jaki paragraf to reguluje i co ustanawia?
Poszukując przepisów, które regulują kwestię wody dla pracowników, należy zajrzeć do co najmniej kilku aktów prawnych. O tym, jakiego rodzaju napoje i kiedy powinny być udostępniane zatrudnionym, mówi głównie Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 29 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Warto zapoznać się także z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów BHP.
Kiedy woda dla pracowników jest wymagana?
Zgodnie z § 4. pkt 1. Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 29 maja 1996 r, pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym:
- w warunkach gorącego mikroklimatu, tj. gdy temperatura wynosi powyżej 25℃,
- w warunkach zimnego mikroklimatu, tj. gdy siła chłodząca powietrza wynosi powyżej 1000 WCI,
- przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10℃ lub powyżej 25℃,
- przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, który wymaga wydatku energetycznego powyżej 1500 kcal w ciągu zmiany roboczej u mężczyzn i 1000 kcal u kobiet,
- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28℃.
Woda dla pracowników – ile litrów?
Pkt 2. § 4. pkt 1. Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 29 maja 1996 r. informuje, że napoje muszą być dostarczane w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników, kolejno zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy. W przypadku wykonywania jej w warunkach gorącego mikroklimatu napoje muszą być wzbogacone w sole mineralne oraz witaminy.
Natomiast § 1. ust. 2 wskazuje,że rodzaj napoju powinien być dostosowany do warunków pracy. Warto również zwrócić uwagę na § 6. pkt 3. ustalający, że napoje mają być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.
Woda dla pracowników – jaka powinna być?
Kwestią, która w temacie przepisów dotyczących obowiązku udostępniania wody dla pracowników budzi najwięcej wątpliwości, jest określenie „pitna”. Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów BHP nie określa bowiem, jakie woda musi spełnić warunki, by być „pitną”. Informacje te można jednak znaleźć w innych aktach prawnych, między innymi w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, a także w rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych.
Nie ma znaczenia, z jakiego źródła będzie pobierana woda przez pracownika – grunt, by spełniała ona normy mikrobiologiczne, parametry chemiczne, wymagania organoleptyczne i fizykochemiczne określone przez powyższe dokumenty. Woda butelkowana, tak zwana „sklepowa”, co do zasady powinna spełniać wszystkie te wymogi, ponieważ to po stronie producenta leży obowiązek uzdatnienia jej do spożycia. Jednak dużo tańszym rozwiązaniem jest klasyczna „kranówka” – na dodatek bardziej ekologicznym, bo nie generuje wielu odpadów. Zatem jak udostępniać wodę pracownikom, by spełnić wszystkie wymogi prawne?
Woda dla pracowników biurowych i nie tylko – najprościej z dyspenserem
Jednym z najbardziej ekonomicznych oraz ekologicznych rozwiązań, które pomagają dostarczać pracownikom wodę bez ograniczeń ilościowych, przez cały dzień, są dyspensery. To profesjonalne urządzenie filtrujące i dozujące wodę, które podłącza się bezpośrednio do instalacji wodociągowej. Na bieżąco uzdatnia wodę, dokładnie usuwając zanieczyszczenia mechaniczne, chlor, metale ciężkie, zanieczyszczenia organiczne, a w przypadku bardziej zaawansowanych rozwiązań również bakterie i wirusy.
Co więcej, dyspenser do wody:
- pozwala zmniejszyć ilość generowanych śmieci i plastiku – wodę można nalać bezpośrednio do kubka lub np. eleganckiej butelki wielorazowego użytku z logo firmy;
- umożliwia uzyskanie wody gorącej, idealnej do zaparzenia herbaty lub schłodzonej i w temperaturze pokojowej;
- może oferować wodę gazowaną lub nawet lekko gazowaną;
- nie zajmuje dużo miejsca w firmie;
- jest wygodny i intuicyjny w obsłudze.