Domowe przetwory

Przepisy na zimne miesiące

Domowe przetwory. Przepisy, które zimą przypomną o ciepłych dniach

Jesień jest pełna uroku, ale gdy nastają jej chłodne i szare dni, nie raz zatęsknimy za wakacjami. Jak zachować ciepłe dni lata? Zamykając je w słoiku, czyli przygotowując domowe przetwory! Poznaj przepisy, dzięki którym stworzysz spiżarnię pełną aromatów i smaków lata.

Zamknij lato w słoiku – dlaczego warto postawić na domowe przetwory?

Robienie domowych przetworów to doskonałe zajęcie na przełom lata i jesieni. Jeśli kochasz eksperymentowanie w kuchni, to prawdopodobnie nie musimy cię do tego namawiać. Ale jeśli choć trochę się wahasz, czy poświęcić na to czas, przekonamy cię, że warto.

Domowe weki pozwalają na zachowanie smaków i aromatów lata na chłodne dni. Pozwalają też na świadome decydowanie o tym, co ma trafiać na twój talerz. To ty kontrolujesz skład przetworów – w słoikach ląduje tylko to, co musi, bez zbędnych dodatków czy konserwantów, które znajdziesz w niejednych wyrobach produkcyjnych.

Wspomnijmy też o kwestii oszczędności. Na domowe przetwory przeznaczamy przeważnie sezonowe warzywa i owoce, które są w tym czasie najsmaczniejsze, najtańsze i najbogatsze w składniki odżywcze.

Własnoręcznie przygotowane kiszonki, sosy czy konfitury to mądra inwestycja. Zimą, kiedy ceny świeżych produktów rosną, masz pod ręką własne słoiki pełne letnich smaków. Oszczędzasz i żyjesz świadomiej!

Domowe przetwory przeważnie zachowują dużo więcej witamin, minerałów i innych cennych składników (np. probiotyki w kiszonkach) niż produkty, które przechodzą długie procesy przetwarzania w fabrykach.

Wekowanie wpisuje się też w trendy zero waste i less waste. Minimalizujesz marnowanie żywności oraz ograniczasz konieczność kupowania produktów w plastikowych opakowaniach czy aluminiowych puszkach, zmniejszając swój ślad węglowy.

Sprawdź, jak jeszcze ograniczać ślad węglowy>>>

Jak zadbać o to, by przetwory na zimę zawsze się udały?

Najważniejszą kwestią jest przede wszystkim jakość składników. Warzywa i owoce nie muszą pięknie wyglądać – to nie kształt czy wielkość mają znaczenie, ale to, by były dojrzałe, zdrowe i świeże.

Sięgaj przede wszystkim po sezonowe produkty, bo wtedy są najsmaczniejsze i mają najwięcej wartości odżywczych (i przystępne ceny). Dojrzałe owoce i warzywa mają często wyrazistszy i głębszy smak, a przy tym zachowują więcej witamin i minerałów w czasie przetwarzania.

Zwracaj też uwagę na wodę, której używasz do przygotowywania przetworów, zwłaszcza jeśli robisz soki, kiszonki lub przetwory wymagające gotowania. Jej czystość może mieć wpływ na ostateczny smak i jakość weków.

Zamiast wody butelkowanej, która generuje dodatkowy plastik i zwiększa twój ślad węglowy, idealnym rozwiązaniem jest użycie filtrowanej kranówki. Możesz zamontować na kran filtr BRITA, który oczyści wodę z zanieczyszczeń, chloru i niechcianych aromatów. To sprawi, że przetwory zachowają swój naturalny smak. Podczas przygotowywania większej ilości przetworów taki system filtracyjny może okazać się bardzo pomocny - nie trzeba czekać na przefitlrowanie wody, odkręcasz kran i masz od razu czystą, smaczną wodę. Jeśli nie ma możliwości na zamontowanie filtra kranowego, dzbanek filtrujący też będzie okej!

Sprawdź wszystkie dzbanki BRITA >>>

Miej też na uwadze kilka praktycznych wskazówek:

  • dokładnie myj słoiki przed napełnieniem, najlepiej wyparzając je wrzątkiem lub wypiekając w piekarniku;
  • odpowiednio przechowuj przetwory – w suchym, chłodnym miejscu;
  • dbaj o czystość używanych narzędzi i sprzętów;
  • stawiaj na precyzyjne proporcje składników i szczelne zamykanie słoików.

Domowe przetwory z cukinii

Cukinia słodko-kwaśna

Marynowana cukinia doskonale pasuje jako dodatek do obiadu.

Składniki na marynowaną cukinię (na dwa średniej wielkości słoiki)

  • 2 cukinie (ok. 500 g)

  • 1 cebula szalotka

  • 3 ząbki czosnku

  • pół małej czerwonej papryki

  • koperek

  • 100 g cukru trzcinowego

  • 2 łyżeczki gorczycy

  • 3 łyżeczki soli

  • 2 małe liście laurowe

  • 1 ziarno ziela angielskiego

  • szczypta kurkumy

  • 160 ml octu jabłkowego

  • 180 ml przefiltrowanej wody

Sposób przygotowania

Cukinię pokrój w cienkie paski lub cienkie plastry, w zależności od tego, jak wolisz ją jadać. Rozłóż na sitku, posyp solą i pozostaw na chwilę, aż puści wodę. W międzyczasie w małym rondlu wymieszaj i zagotuj wodę, ocet, cukier, liść laurowy, ziele, kurkumę, sól i gorczycę. Odstaw do delikatnego przestygnięcia (na kilka minut).

Szalotkę i paprykę bardzo cienko pokrój, może być w drobne piórka. Czosnek posiekaj na plastry. Odsączoną z wody cukinię wraz z szalotką, czosnkiem, papryką i odrobiną koperku powkładaj do wyparzonych wcześniej słoików. Całość zalej ciepłą marynatą i szczelnie zamknij. Pasteryzuj przez kilka minut albo wstaw do lodówki, jeśli chcesz zaraz skosztować cukinii – nadaje się do spożycia po dobie w lodówce.

Wskazówka: cukinię możesz przed zamarynowaniem delikatnie podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy. Zyska wtedy głębszy smak.

Ketchup z cukinii

Wypróbuj cukinię w zaskakującym wydaniu! Ketchup z cukinii będzie idealny do pizzy czy na kanapki.

Składniki na ketchup z cukinii (na ok. 3 litry)

  • 5-6 cukinii średniej wielkości
  • 3 małe jabłka (słodkie i miękkie)
  • 4 małe cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 120 ml octu jabłkowego
  • 100 g cukru drobnego
  • 25 g soli
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • po szczypcie oregano, bazylii, słodkiej papryki, pieprzu i kurkumy

Sposób przygotowania

Cukinie i jabłka umyj, a potem wraz z cebulą i czosnkiem obierz. Pokrój je na takie kawałki (bez czosnku, on będzie dodawany dopiero później), by bez problemu przechodziły przez praskę. Przepuść je przez maszynkę z tarczą o małych oczkach, ewentualnie poszatkuj w malakserze. Jeśli nie masz takiego urządzenia, warzywa i owoce możesz zetrzeć ręcznie na tarce.

Całość umieść w dużym garnku i zasyp solą i cukrem. Przemieszaj i zagotuj. Gotuj przez około godzinę, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj drobno pokrojony czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Przemieszaj, a następnie zalej wszystko octem i ponownie przemieszaj.

Mieszankę gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Potem zblenduj ją na gładką masę. Jeśli potrzeba, dopraw sos.

Wrzący ketchup przekładaj do wyparzonych, jeszcze ciepłych słoików (najlepiej wysokich, np. po pulpie pomidorowej), zostawiając trochę przestrzeni u szczytu naczynia. Od razu obracaj do góry dnem i otulaj ściereczką. Pozostaw na godzinę. Jeśli słoiki się nie zassą, będzie potrzebna pasteryzacja sosu.

Przetwory z pomidorów

Z pomidorów przygotujesz wiele domowych przetworów. My przede wszystkim polecamy przyprawione pulpy, pasty i passaty, które jesienią i zimą możesz wykorzystać do makaronów i na zupę pomidorową. Pomidory możesz też zamarynować na słodko lub wysuszyć.

Domowa pasta pomidorowa

Składniki

  • 3 kg dojrzanych mięsistych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego, gorczycy i kolorowego pieprzu
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • liście świeżej bazylii
  • szczypta słodkiej papryki
  • mała płaska łyżeczka soli do smaku

Sposób przygotowania

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój. Zagotuj w garnku z grubym dnem. Po przestygnięciu masę przetrzyj przez sitko, by pozbyć się nasion i pozostałości po skórkach. Umieść z powrotem w garnku i dodaj podduszoną pokrojoną cebulę z czosnkiem. Całość duś pod przykryciem przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając. Po pewnym czasie dodaj przyprawy (ziarna wcześniej zmiel lub rozgnieć), cukier i posiekane liście bazylii.

Kiedy pasta będzie gotowa (woda powinna odparować), gorącą przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zamknij i pasteryzuj przez około 20 minut. Jeśli chcesz gładką passatę, przed przelaniem masy do naczyń, zblenduj ją.

Przepisy na pyszne domowe konfitury – nie tylko z owoców!

Konfitury możesz przyrządzić nie tylko z sezonowych owoców jak śliwki czy jabłka. Świetnie nadadzą się także pomidory, cukinia, papryka i dynia. Domowe konfitury z owoców wykorzystuj do deserów, a z warzyw – do mięs, ryb i sałatek.

Konfitura z pomidorów i cukinii z curry

Przetwory z pomidorów i cukinii w wersji nieco orientalnej.

Składniki

  • 5 pomidorów
  • 1 mała cukinia
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżeczka curry
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cytryna (skórka z cytryny)

Sposób przygotowania

Cukinie przekrój w pół i podsyp odrobiną soli, by puściła trochę soku. Odsącz i pokrój w kostkę. Jeśli ma duże gniazda nasienne, pozbądź się ich. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na podobne małe kostki. Cebulę posiekaj.

Na dno zimnego garnka dodaj cukier i podgrzewaj, aż uzyskasz złocisty płyn. Wrzuć cebulę, ziele angielskie i odrobinę startej skórki z cytryny. Podgrzewaj, a po czasie dodaj pomidory i cukinię oraz curry. Wszystko zalej octem i gotuj na małym ogniu do czasu uzyskania pożądanej dość gładkiej konsystencji.

Masę wylej do sparzonych czystych słoików i szczelnie zakręć. Odwróć do góry dnem, zakryj ściereczkami i pozostaw na jakąś godzinę. Jeśli się nie zassą, pasteryzuj przez kilka minut.

Wskazówka: domowe konfitury z pomidorów i cukinii możesz wzbogacić o mango. Nada im słodszy akcent i bardziej egzotyczny.

Jakie przetwory na zimę przygotujesz w tym roku?