Ketchup z cukinii
Wypróbuj cukinię w zaskakującym wydaniu! Ketchup z cukinii będzie idealny do pizzy czy na kanapki.
Składniki na ketchup z cukinii (na ok. 3 litry)
- 5-6 cukinii średniej wielkości
- 3 małe jabłka (słodkie i miękkie)
- 4 małe cebule
- 5 ząbków czosnku
- 120 ml octu jabłkowego
- 100 g cukru drobnego
- 25 g soli
- 400 g koncentratu pomidorowego
- po szczypcie oregano, bazylii, słodkiej papryki, pieprzu i kurkumy
Sposób przygotowania
Cukinie i jabłka umyj, a potem wraz z cebulą i czosnkiem obierz. Pokrój je na takie kawałki (bez czosnku, on będzie dodawany dopiero później), by bez problemu przechodziły przez praskę. Przepuść je przez maszynkę z tarczą o małych oczkach, ewentualnie poszatkuj w malakserze. Jeśli nie masz takiego urządzenia, warzywa i owoce możesz zetrzeć ręcznie na tarce.
Całość umieść w dużym garnku i zasyp solą i cukrem. Przemieszaj i zagotuj. Gotuj przez około godzinę, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj drobno pokrojony czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Przemieszaj, a następnie zalej wszystko octem i ponownie przemieszaj.
Mieszankę gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Potem zblenduj ją na gładką masę. Jeśli potrzeba, dopraw sos.
Wrzący ketchup przekładaj do wyparzonych, jeszcze ciepłych słoików (najlepiej wysokich, np. po pulpie pomidorowej), zostawiając trochę przestrzeni u szczytu naczynia. Od razu obracaj do góry dnem i otulaj ściereczką. Pozostaw na godzinę. Jeśli słoiki się nie zassą, będzie potrzebna pasteryzacja sosu.